Det kan ibland vara bra att köpa nya kamerabatterier till sin kamera. Det kan vara antingen för att kameran blivit slöare på grund av att kamerabatteriet börjar bli gammalt och välanvänt men det kan också vara bra att ha ett extrabatteri för när man ska ut och fotografera eller filma längre perioder med risk för att ett kamerabatteri tar slut och man inte kan ta sig till en energikälla och ladda det igen – då kan det vara bra att ha två kamerabatterier med ett som backup till det andra.

Det första man behöver tänka på när man skaffat en kamera med ett nytt kamerabatteri i är att man försöker hålla batteriet som ofta är gjort av litium borta från värme och speciellt sol. Genom att hetta upp kamerabatteriet så förkortas kamerabatteriets livslängd vilket inte är speciellt önskvärt. Man kan undvika detta genom att försöka hålla kamerabatteriet så svalt som möjligt, ibland går det dock inte och man kan inte göra något åt den saken.

När man ska köpa kamerabatterier på nätet så är det bra om man har vilket märke det är på kamerabatteriet som sitter i idag. Man behöver också den lilla kod som sitter på kamerabatteriet för att det ska bli rätt. Som exempel kanske du har ett batteri som är gjort av tillverkaren Samsung. På denna står det då också något slags modellnummer med siffror och bokstäver som exempelvis kan vara IA-BP85NF. När man har allt detta så är man redo att gå ut bland olika nätbutiker och leta upp ett kamerabatteri som passar den kameran man har.

När man ska köpa kamerabatteri så kommer man mötas av att det finns två olika typer av kamerabatterier. Det finns batterier som är gjorda av originalproducenten som i vårt tidigare fall är Samsung men det finns även piratkopierade batterier. De piratkopierade är inte olagliga men garantin för kameran förfaller när man använder ett piratkopierat kamerabatteri då tillverkaren av kameran inte kan styra över om kamerabatteriet ger en korrekt energitillförsel. En eventuell för hög mängd energiflöde kan göra att kameran går sönder. Även om det är sällsynt att det går sönder saker med ett piratkopierat kamerabatteri så kan det vara bra att vara på den säkra sidan och köpa originalbatterier till kameran för att på så sätt även hålla kvar kamerans batteri.

Priser på kamerabatterier varierar mycket mellan kameramodell och tillverkare men vanligt är att ett kamerabatteri kostar kring en- till tvåhundra kronor. Det finns även kamerabatterier som har väldigt lång drifttid och dessa kan då kosta mer och då är det inte vanligt att priset på kamerabatteriet istället blir en tusenlapp men man får då en mycket ökad drifttid och bättre kvalité på kamerabatteriet.

De flesta kamerabatterier passar till flera olika enheter vilket ibland gör det möjligt att använda samma kamerabatteri i två olika enheter som till exempel en kamera och en videokamera. Detta händer ofta då man har en kamera och en videokamera av samma producent – vilket gör att man kan använda kamerabatteriet man köper dubbelt upp.