När man haft en dator ett tag så kan det vara så att datorn börjar bli slöare och slöare, detta beror oftast på att datorbatteriet i datorn har varit igång så pass många timmar totalt sedan datorn köptes att datorbatteriet börjar nå sitt bäst före datum. Det kan vara en bra idé att då köpa ett nytt datorbatteri och ersätta det gamla och på så sätt vara igång igen med en snabb och kvick dator vars batteri inte blir slött efter bara kort användning.
Att byta ett batteri till en dator är inte speciellt svårt. Det är oftast löst i förpackningen redan när man köper det och sättes dit genom att man helt enkelt knäpper fast det med två små piggar. På samma sätt tar man bort datorbatteriet – genom att man helt enkelt öppnar de två piggarna och tar ur batteriet. Ett batteribyte med ett datorbatteri är alltså enkelt och kan göras av i princip vem som helst.

Det finns många olika typer av datorer och många olika producenter. Det gäller att man väljer rätt och kollar rätt när man ska köpa ett datorbatteri. Bland annat så finns producenterna Packard Bell, Mitac, Acer, Apple, Asus, Compaq, Fujitsu-Siemens, HP, IBM, Dell och Lenovo. Man ser vilken typ av dator man har genom att titta på den ingjutning eller ingravering som nästan alltid finns på datorns yttre hölje. Det gäller sedan att man kollar på sitt nuvarande batteri vilken tillverkare det batteriet har. Oftast är det en välkänd tillverkare som Samsung, Toshiba, Bosch eller Sony. Genom att känna till vilken kombination av datortillverkare och batteritillverkare som den dator man har är så kan man bege sig till en av de butiker med batterier som finns på nätet och köpa datorbatterier.

Modellen på den dator man har är också viktig för att man ska kunna köpa rätt datorbatteri. Det är oftast en betäckning med siffror och bokstäver som måste stämma exakt med det datorbatteri som man köper, annars kan man riskera att göra sönder sin dator genom att ha stoppat i ett felaktigt batteri. Oftast är det ganska enkelt att se vilken betäckning som ens dator har men ibland kan det finnas många som liknar varandra väldigt mycket.

Oftast så ligger priset på ett datorbatteri på runt åttahundra kronor men kan variera uppåt och nedåt lite beroende på vilken tillverkare det är och hur gammal datorn är. Om man har svårt att hitta datorbatterier som passar ens dator så kan det bero på att datorn är något gammal och att datorbatterierna till den datorn är svåra att hitta på marknaden. Det brukar då ändå finnas som restlager på någon av de butiker på nätet som säljer datorbatterier.

Om man jämför priserna på de olika datorbatterier man hittar på nätet så kan man ibland spara någon hundralapp på att leta efter billiga datorbatterier på nätet istället för att välja första bästa man hittar. Genom att leta sig runt bland olika sidor så hittar man tillslut olika alternativ på återförsäljare av datorbatterier på nätet.